Terug naar de vorige pagina

(Spelt-)Meelproducten

't Spelthuys gebruikt een 100 % raszuivere speltsoort, “Oberkulmer Rotkorn” genoemd. Dit meel wordt geleverd van een speciale speltmolen in Zuidwest-Duitsland. Het graan resp. meel komt niet in aanraking met andere granen, zoals tarwe, rogge, haver en gerst.


Navolgend een korte uitleg over de verschillende soorten en vormen van de speltkorrel. Deze vormen zijn allemaal  - ook in verschillende verpakkingseenheden - bij ’t Spelthuys te verkrijgen.


Als u andere wensen heeft - bijvoorbeeld speciaal meel voor babyvoeding (‘micromeel’) of speltgrutten - kunnen wij dit uiteraard voor u bestellen.

 

Hele speltkorrel 
Onder een hele speltkorrel verstaan wij de hele graankorrel, gepeld en klaar om te verwerken. Ook wassen voor de bereiding is niet nodig.
Toepassing: voornamelijk om zelf te malen  


Speltvolkorenmeel
Fijn gemalen graankorrel, in dit geval van een speltkorrel; bevat dus 100 % vezels. Toepassing: bij vervaardiging van alle bakkerswaren. Er zijn ongelooflijk veel variaties mogelijk bij de meelsamenstelling van o.a. brooddeeg.

Speltvolkorenschroot
Grover gemalen graankorrel, qua uitmalingsgraad zit het tussen speltvolkorenmeel en grof speltvolkorenschoot (‘Habermus’) in; alle vezels zijn behouden. Toepassing: als ingrediënt in brood, schotels en burgers

Grove speltvlokken
Grove vlokken worden voor het platdrukken gestoomd. Het is het enige “gegaarde” product van deze speciale speltmolen. Het stomen heeft als voordeel, dat deze vlokken ook na toevoeging van vloeistof de vorm behouden en nog maar weinig opwellen. Zij blijven lang knapperig en zijn ideaal voor muesli.
Toepassing: als ingrediënt in muesli, voor het bakken en koken zijn zij niet aan te bevelen.


Fijne speltvlokken
Fijne vlokken bestaan uit de hele graankorrel en worden koud geplet.
Toepassing: voor het maken van burgers, brood, soep. Het kan als alternatief voor volkorenmeel gebruikt worden. Fijne vlokken nemen gelijkmatiger vocht op dan schroot, wellen mooier (“spons-effect”) en daardoor worden volkorenproducten heerlijk licht.

Speltmeel
Bij het vermalen van een graankorrel ontstaan typen meel met verschillende uitmalingsgraden. Heel algemeen gehouden: hoe lichter het meel, hoe lager het typegetal van het meel. Het lichtste meel bijvoorbeeld is type 405. Een licht meel ontstaat door het vermalen en zeven van schildeeltjes. Het verschil ligt dus in het vezelgehalte. Hoe lichter het meel, hoe minder schilletjes resp. vezels erin zitten.

Toepassing (aanbevelingen):

Speltmeel (type 405): bakken van biscuitbodems, gistgebak, stokbrood

Speltmeel (type 630): maken van allerlei soorten beslag, half wit broden, aanmaken van een jus

Speltmeel (type 1050): broodmeel

Speltvolkorenmeel: zie boven  

 

Speltdunst
Het is een andere vermalingsvorm van de korrel: grof gemalen volkorenmeel. De fijnheid ligt tussen speltgries en speltvolkorenschroot. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het vervaardigen van pasta en pizza. Vaak wordt speltdunst vergeleken met het Italiaanse meel type 00.

Toepassing: pasta, pizza, quiche etc.


‘Habermus’
Het zijn grof gemalen korrels met weinig meelaandeel, het wordt ook ‘grove volkorenschroot’ genoemd. Toepassing: ontbijtmaaltijd/-pap ‘Habermus’ en in soepen

 

Speltrijst - “Kernotto”
Een speltrijstkorrel is een gepelde speltgraankorrel. De voordelen tegenover de hele speltkorrel zijn:
- sneller gaar (20-30 minuten)
- hoeft niet geweekt te worden
- lichter verteerbaar

Toepassing: ideaal voor alle soorten van schotels, burgers, als bijlage en door de salade  


Speltgries
Gries is een andere vermalingsvorm van de korrel. De fijnheid ligt tussen grof gemalen meel voor het vervaardigen van pasta (“dunstmeel”) en volkorenschroot. Toepassing: griespudding, griespap, griessoep

Speltzemelen
Zemelen zijn grof vermalen delen van de graankorrelschil. Daardoor zijn zemelen heel vezelrijk en dienen derhalve als regulator van de spijsvertering. Toepassing: door bijmengen aan producten en degen om ze vezelrijker te maken.

Speltkaf
De kaf is het  beschermende omhulsel van de speltkorrel, die bij de eerste verwerkingsgang in de molen verwijderd wordt. Vervolgens wordt het kaf machinaal gereinigd. Toepassing: als vulling in (reuma-)kussens of dekbedden. Uit oogpunt van hygiëne wordt geadviseerd om het kaf één keer per jaar te vervangen. Het voordeel van speltkaf: reguleert optimaal de menselijke temperatuur en gaat zich aan het lichaam aanpassen.