Terug naar de vorige pagina

Hildegard-Kruiden

De Duitse kloosterlinge 'Hildegard van Bingen' heeft 800 jaar terug niet alléén over gezonde voeding en het wondervoedsel ‘Spelt’ geschreven, maar ook veel wetenswaardigheden over kruiden en planten op papier gezet.

De geneeskracht van vele kruiden en planten is helaas in onze huidige tijd in vergetelheid geraakt. Soms ziet men een kruid of plant terug in een medicijn (bijv. echinacea, pelargonium, tijm, kamille etc.). Veel mensen gebruiken kruiden gewoon als keukenkruid om de maaltijden te verfijnen, maar alle kruiden hebben ook een toegevoegde waarde en/of een geneeskrachtige werking.

De belangrijkste kruiden uit de Hildegard-van-Bingen-Geneeskunde worden hieronder kort beschreven.  

 


Bergvenkel (Meum athamanticum):

Familie van venkel en dille, groeit in het Europese gebergte. De wortelstok wordt als kruiderij, maar ook bij de productie van op gentiaanbitter lijkende jenevers en likeuren gebruikt. In de Hildegard-geneeskunde wordt Bergvenkel vooral voor de reiniging van het maagdarmkanaal aangewend.

Bergvenkelkruidenmengsel is een samenstelling van 35 g bergvenkel, 28 g galgant, 22 g zoethout en 15 g muurpeper. Van bergvenkelpoeder in combinatie met galgant, zoethout en muurpeper kan men, met peren en honing, een moes maken waarover Hildegard schrijft: Het is waardevoller dan goud en reinigt de darm van schimmels.

Deze aanwijzing brengt ons tot behandeling van zware inwendige ziektes, zoals migraine, allergieën, neurodermitis, astma, polyartritis enz., waarvan de oorzaak meestal in de darm gezocht moet worden. Bij deze ziektes is de darmflora verstoord en met schimmelgroei en gistkiemen overwoekerd. Een bergvenkelhoning-kuur is een alternatieve behandelingsmethode bij candida (darminfecties met gistachtige schimmels).

 


Romeinse Bertram (Anacyclus pyrethrum Linné):

Groeit in het Middellandse Zeegebied, in de Kaukasus en in Marokko. Gebruikt wordt de gedroogde wortel resp. het poeder, dat een licht aromatische geur heeft. In het begin smaakt de wortel neutraal maar wordt vervolgens, wegens een pittige harssmaak licht brandend.

Bertramwortelpoeder bevordert sterk de speekselafscheiding. De wortel werd vroeger bij kiespijn, tongkramp, droge mond of als tonicum bij spijsverteringsstoornissen toegepast. Daarom werd Bertram in de Duitse volksheelkunde ook kwijl- of kieswortel genoemd. De Duitse Bertram (Pyrethrum germanicum) werd door Hildegard niet toegepast.

Toepassing:
- Een mespuntje of een half theelepeltje bij alle spijzen meekoken, bakken of eroverheen strooien. Maximaal 3 keer per dag.

Geneeskracht/indicatie:
- speekselbevorderend,
- vermindering van schadelijke afvalstoffen in het lichaam, 
- bloedzuiverend,
- bij pernicieuze anemie (ernstige bloedziekte), 
- bevordert de weerstand
- gunstig effect op de spijsvertering, 
- gunstig effect bij diabetes,
- anti-viraal, - verslijming (vooral in het hoofd), 
- gunstige werking op de ogen 

Gebruik:

Het poeder kan worden toegevoegd aan alle maaltijden. Men kan het eroverheen strooien in poedervorm, het kan ook meegekookt/ gebakken  worden.

Andere wetenswaardigheden over bertrampoeder:

* In Brazilië wordt momenteel de relatie van bertramwortelpoeder met betrekking tot behandeling  van kanker onderzocht. De ‘Hildegard van Bingen’-geneeskunde geeft bij kanker aan dat het van groot belang is weerstand te verhogen, het lichaam te ontgiften en virussen en microörganismen te bestrijden.

* Dr. Louis van Hecken (België) heeft in Zambia goede ervaringen met bertramwortelpoeder opgedaan, zowel bij malaria als AIDS/HIV heeft deze plant een gunstige werking.

 

 

Galgant (Alpina galanga):

De galgantplant is familie van de gemberplant, komt oorspronkelijk uit China, maar wordt tegenwoordig ook in Indonesië en India verbouwd. Van de gedroogde wortels maakt men een roodbruin poeder, dat een brandend hete smaak heeft. Over de werking van galgantwortelpoeder bij hartklachten schrijft Hildegard: Degene die aan hartpijn lijdt en wiens hart zwak is (onmacht, flauwte), zou direct voldoende galgant moeten eten en hij zal zich beter voelen.

Toepassing:

- 1-3 mespuntjes galgantwortelpoeder over het eten geeft aan vleesgerechten een aangenaam prikkelend en pikant aroma
- in marmelades smaakt het niet alleen goed, maar is daarbij ook een natuurlijk conserveringsmiddel (3-7% van het totale gewicht).
- mag in het eten meegekookt of gebakken (brood, koekjes) worden,
- snurkers nemen 1 galganttablet voor het slapen gaan en laten die in de mond smelten (evt. naspoelen met een slok water), voor een snellere werking 

Geneeskracht/indicatie:
- verbetert de doorbloeding van het hart en bloedvaten, helpt enorm goed bij hartzwakte, hartpijn en duizeligheid of voor de nabehandeling van een hartinfarct en beschermt zelfs hiertegen, vitalisering
- bevordert de vertering, is eetlustopwekkend,
- helpt bij winderigheid, maag- en darmkrampen,
- bijzonder werkzaam voor reisziekte en extreme moeheid, uitputting en verzwakking,
- zijn ontstekingsremmende eigenschap laten reumatische en ischiaspijnen verdwijnen,
- bij weersgevoeligheid,
- de etherische oliën verhinderen de groei van ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels in de darm,  
- ouderdomskwaaltjes laat ze verdwijnen door dagelijks een galgantkauwtablet in te nemen. Er bestaan ook venkel-galganttabletten en venkel-galgantkauwtabletten, deze smaken minder scherp. De galgant versterkt de werking van de venkel.
- deze tabletten verhelpen een slechte adem, zorgen voor een goede spijsvertering en verhelpen darmgassen doordat men al spoedig opboert  of een wind laat.    

 


Vlozaad (Plantago Psyllium):

Vlozaad of Psyllium is een vezel. Deze is afkomstig van de plant genaamd weegbree, ofwel plantago. De werkzame stof zit in de zaden van deze plant, het psylliumzaad. De rest van deze plant wordt meestal niet gebruikt. De plantago wordt voornamelijk verbouwd in India en het Midden-Oosten.

Werking:

De zaadhulzen van Plantago ovata (blonde psyllium, Ispaghula) zijn nu niet alleen bekend als een veilig en effectief laxeermiddel maar kunnen ook de darmflora verbeteren. Door hun sterke absorptievermogen kunnen zij veel water binden en zo tot 40 maal in volume toenemen. Als er dus voldoende vocht bij wordt ingenomen, zorgen deze slijmstoffen of "oplosbare" vezels voor een toename van gewicht en volume van de darmbrij, wat op een mechanische wijze de darmflora stimuleert, de druk in de darm vermindert en leidt tot meer drang tot ontlasting.

Afhankelijk van het individu is er na één tot meerdere dagen een merkbare toename in volume en frequentie van de stoelgang. De stoelgang wordt ook zachter en makkelijker, waardoor klachten als pijn door te harde stoelgang, door aambeien of door anuskloven afnemen. Psylliumvezels bevatten ook geen gluten of mineralenbindend fytinezuur. Beter bekend is in onze omgeving het Lijnzaad als middel tegen trage darmen en verstopping. Maar inmiddels is in de wetenschap vastgesteld dat de slijmstoffen van lijnzaad oplossen en de resorptie (opname van voedingsstoffen) verhinderen, terwijl het slijm van vlozaad niet oplost.


Geneeskracht/indicatie:
- verbetering van de goede darmflora,
- binden en afvoeren van cholesterol via de stoelgang (en dus cholesterolverlaging),
- verzachten van geïrriteerde darmslijmvliezen, verbeteren van de slijmvliesfunctie,
- ontgiften door het binden van stofwisselingsgiffen in de darmen
- Omdat psyllium 40 keer haar eigen gewicht kan opnemen, zorgt het sneller voor een vol gevoel en vermindert het de eetlust (indien ingenomen voor de maaltijd). Dus het wordt veel gebruikt door mensen die willen afslanken.  


Toepassing:
- Door het brooddeeg, in de pudding of yoghurt strooien, door gehaktballen, etc. (aan voldoende vocht denken: op iedere theelepel vlozaad, zeker méér dan een kwart vloeistof extra drinken)  

 

 

Uiteraard kunt u naast de boven beschreven ‘hoofdkruiden’ van Hildegard van Bingen ook andere producten van haar voedingsleer in onze webshop bestellen. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.


Volgende kruiden en elixiers zijn o.a. in ’t Spelthuys te verkrijgen: 

- Alsemwijn-elixer

- Andornkruidenmengsel

- Betonicakruiden

- Cubebenpeper

- Diptamwortelpoeder

- Eendenkrooselixer

- Eendenkroosdrank

- Energiekoekjesmix

- Fenegriekkruidenmengsel

- Gemberwortelpoeder

- Hertentongkruidenmengsel

- Hertentongvarenpoeder

- Hertentongvarenwijn

- Hyssopkruid (gemalen of gesneden)

- Kardemompoeder

- Kaneelpoeder

- Kruidnagelpoeder

- Pelargonienkruidenmengsel/Grieppoeder

- Peterselie-elixer

- Bonenkruid (Peperkruid)

- Selderijkruidenmengsel

- Sivesankruidenmengsel

- Steenzout met kruiden

- Venkel-Galgant-Kauwtabletten

- Venkelkruidenmengsel

- Venkelzaad

- Viooltjeszalf

- Wilde-Tijm-Poeder

- Zouthoutpoeder

- e.a.