Terug naar de vorige pagina

Problematiek van tarwe- en glutenallergie

Voor vrijwel alle broodsoorten in Nederland wordt tarwe gebruikt: voor witbrood, bruin brood, volkorenbrood en meergranenbrood en zelfs in veel gevallen voor roggebrood. Koekjes, gebaksoorten en pasta's zijn ook op tarwe gebaseerd. Tenslotte bevatten veel kant-en-klaar-producten of poeders voor sausjes meer of minder tarwe, bijvoorbeeld in de vorm van (gemodificeerd) zetmeel, gluten e.d. Vrijwel niemand beseft dat hieraan nadelen kleven.

Veel mensen hebben wel eens gehoord van tarwegluten waardoor o.a. ernstige diarree, verstopping, krampen, koorts, huiduitslag of vermagering kan ontstaan. Deze aandoening noemt men glutenallergie of coeliakie.

Belangrijk in deze samenhang: in de reguliere geneeskunde wordt bij een positieve diagnose vaak - terwijl men alléén op tarwegluten werd getest – een glutenvrije dieet voorgeschreven. Men beseft dan echter niet dat de gluten (kleefeiwitten) van spelt (en ook van haver, rogge en gerst) een heel andere samenstelling en structuur hebben, dan de gluten van tarwe. Producten van een zuivere speltras kunnen in veel gevallen wel als perfect alternatief voor een tarwe- of een vermoede glutenvrije dieet gegeten worden.

Ook de opmerking dat spelt minder of geen gluten bevat, is niet correct. Er zijn zelfs speltrassen (bijv. ‘Oberkulmer Rotkorn’, waar wij in ’t Spelthuys mee werken), die meer gluten bevatten dan de gewone tarwe. Maar het speltproduct wordt door mensen alsnog beter verdragen en verteerd. Iemand die met spelt zijn brood bakt, zal er gauw achterkomen dat de speltgluten heel gevoelig zijn en anders verwerkt moeten worden dan tarwegluten. Dat is slechts één punt van het structuurverschil bij tarwe- en speltgluten.

Het tegenwordige tarwe – ook broodtarwe of bakkerstarwe genoemd - bevat echter, behalve gluten, nog 39 andere antigenen, oftewel stoffen die voedselallergie of voedselintolerantie kunnen veroorzaken.

Met voedselallergie wordt hier bedoeld dat zelfs kleine hoeveelheden een direct en maximaal effect hebben. Onderzoek bij een groep allergiepatiënten met meervoudige voedselallergie toonde aan, dat in bijna de helft van de gevallen tarwe een rol speelde. Heel veel mensen hebben last van verschillende gezondheidsklachten en weten niet, dat zij aan een tarweallergie/-intolerantie lijden. Electroacupunctuur kan vaak helpen om meer duidelijkheid te krijgen.

Huidtesten op tarweallergie geven voornamelijk informatie omtrent de allergische reactie van de huid en slijmvliezen op tarwe (bijv. de kans op bakkerseczeem en astma), maar zeggen weinig of niets over de eventuele nadelen van tarweconsumptie in het algemeen, namelijk de tarwe-intolerantie.

Met intolerantie wordt bedoeld dat kleine hoeveelheden van de stof geen directe schade veroorzaken, maar wel grotere hoeveelheden en over langere tijd (ook bekend  bij alcohol, suiker, vet, etc.). Tarwe-intolerantie komt dus veel vaker voor dan een tarweallergie, maar de klachten die daarop berusten zijn zo a-specifiek en uiteenlopend, dat ze evengoed door heel andere oorzaken kunnen zijn ontstaan en vrijwel nooit aan tarwegebruik worden toegeschreven. Alleen door tarwe weg te laten uit de voeding kan achteraf de diagnose 'tarwe-intolerantie' worden gesteld.

Uitsluitend door het weglaten van tarwe uit de voeding zijn bij heel veel mensen de volgende klachten verminderd en/of verdwenen die jarenlang bestonden: opgeblazen gevoel en/of opgezette buik, darmproblemen (verstopping, maar ook diarree), diabetes, buikkrampen, maagpijn, aambeien, spastische dikke darm, aften, moeheid gevolgd door diarree, algemeen vermoeidheidsgevoel, migraine, allerlei typen eczeem, jeukend hoofd, vochtophoping in de benen, ziekte van Menière, flauwtes, depressiviteit, lusteloosheid, woede- en/of angstaanvallen, hyperactiviteit, loopneus, bronchitis, reumatische artritis, epilepsie, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD).

Dit is zo'n bonte verzameling, dat de gemiddelde arts niet op het idee komt, dat zoiets allemaal door één en hetzelfde product zou kunnen ontstaan. Toch is het niet onlogisch. Mensen verschillen in hun reactie onderling zo sterk dat ze zeer verschillend reageren op één schadelijke stof, laat staan op een veelvoud van antigenen zoals die in de huidige, vaak gemanipuleerde tarwerassen.

Bovendien is de darm de bron van ons lichaam. Als raszuivere spelt door zijn eigenschap het maag-darmkanaal reinigt, wordt juist de grote hoeveelheid mineralen en vitamines  weer beter in het lichaam opgenomen. Dat zorgt ervoor dat het lichaam weer beter functioneert en dat sommige aandoeningen verminderen en/of verdwijnen.

Met spelt wordt niet langer alléén brood gebakken: er bestaat een heel groot assortiment aan diverse speltproducten. U kunt een kijkje nemen in onze webshop. Daar vindt u verschillende levensmiddelen op basis van spelt, pasta's evenals rijst, jus, vleesvervangers, koekjes, knäckebröd, tussendoortjes, speltmout/-vlokken, div. mueslis, flakes en pops, speltbier, beschuit, soepen, borrelhapjes, etc.

Dit maakt de overstap op spelt in onze keuken heel eenvoudig, gezond en vooral lekker.