Terug naar de vorige pagina

Geschiedenis van Spelt

Hildegard von Bingen (1098 – 1178), een Duitse kloosterlinge en één van de belangrijkste vrouwen van de middeleeuwen, was een grote mystica en natuurkundige en kan zonder enige twijfel als één van de grootste vrouwelijke dokters van haar tijd worden gezien. Zij vond spelt het beste graan en noemde het “wondervoedsel’.

 

Een citaat van haar:

"Spelt is de beste graansoort, het werkt verwarmend en vettend, is hoogwaardiger en milder dan alle andere graansoorten. Wie spelt eet, ontwikkelt goed lichaamsvlees. Spelt leidt tot zuiver bloed, geeft een vrolijk gemoed en de gave van de blijmoedigheid. Gelijk hoe het bereid wordt, als brood of als een andere spijs gekookt, spelt is in één woord goed en licht verteerbaar”.

 

Hildegard van Bingen heeft al in de middeleeuwen een volledige gezondheidsleer beschreven, die uitstekend toe te passen is in het leven van deze tijd. Als basisvoedsel adviseert zij spelt, dat zowel in ontbijt als lunch, als ook in de warme maaltijd eenvoudig geïntegreerd kan worden. Daarnaast beschrijft zij in haar boeken haar gezondheidsleer en ook de geneeskracht van allerlei kruiden en andere bijzondere voedingsmiddelen met hun werking op ons lichaam.

Het oudst geregistreerde bestaan van spelt in Europa dateert van ongeveer 2000 voor Christus. Speltvondsten werden gedaan in het Zuidwesten en Noorden van Duitsland, in Zweden, Denemarken en Zwitserland. Vanaf ongeveer 800 jaar voor Christus tot het jaar nul bereikte de verspreiding van spelt over Europa zijn hoogtepunt.

 

Spelt was de belangrijkste graansoort voor de Alemannen en de Zwaben (Zuidduitsers) en de productie strekte zich uit tot in Zwitserland en Oostenrijk. Overal waar de Zwaben heentrokken werd spelt aangeplant. In de 14e eeuw werd in Zwitserland veel spelt verbouwd, maar ook zoveel spelt verbruikt, dat men moest gaan importeren uit omliggende landen. Honderd jaar geleden was de totale speltproductie in de wereld nog steeds 8 à 9 keer zo groot als de tarweproductie.

Door de opkomst van de landbouw en de industriële revolutie in de 19e eeuw liep de verbouw van Spelt overal sterk terug.

Jarenlang is het een vergeten graansoort geweest, maar inmiddels kent  Nederland een sterke opkomst van deze graankorrel, en terecht.