Terug naar de vorige pagina

Vermindering en vermijding van aandoeningen

Met een goed geweten kan men zeggen, dat raszuivere spelt niet alleen bij een gezond mens het lichaam en de geest optimaal onderhoudt. Spelt zou ook bij diverse aandoeningen resp. ziektes als basis-, levens- en geneesmiddel moeten worden ingezet.  

Er zijn al diverse medische ervaringen met betrekking tot spelt als dieetgraan opgetekend. Spelt is nuttig bij het voorkomen en verminderen van diverse gezondheidsproblemen en bijzonder succesvol bij de volgende ziektebeelden:  

1. Darmaandoeningen  

Spelt moet - ongeacht de vorm - de basis van voeding bij maag-darmstoringen zijn. Bij onregelmatige ontlasting, darmzweer, diarree, verstopping, aambeien en diverticulose (vaak als gevolg van verstopping). Speltproducten vergemakkelijken het verteringsproces in de darmen. Dit heeft met de speciale samenstelling van de graankorrel te maken. De darm kan tot rust komen en makkelijker werken, zodat verstoorde werking langzaamaan minder zal worden. Sommige aandoeningen, zoals verstopping, diarree en aambeien, zijn vaak snel verholpen. De genezing kan worden ondersteund door Psylliumvezels (in de volksmond ‘Vlozaad’) of speltzemelen.  

2. Verzuring  

Spelt is goed voor het lichaam, onder andere omdat het basisch en daardoor ontlastend werkt. In tegenstelling tot de andere graansoorten, die ons meestal toch al ‘zure’ lichaam nog extra belasten, is spelt perfect voor iemand die op het belangrijke zuur-basen-evenwicht in zijn voeding wil letten.  

3. Stofwisselingsziektes/ bloedsuikerschommelingen/ overgewicht  

Daar raszuivere spelt bijzonder licht verteerbaar is en een uitstekende samenstelling van voedingsstoffen vertoont, is het bijzonder geschikt voor mensen met stofwisselingsziekten, bijvoorbeeld vetzucht/adipeus. Mensen, die willen afvallen, zijn erbij gebaat om koolhydraten van spelt te eten. Deze midden- en lange koolhydraatkettingen worden langzamer door uw lichaam opgenomen, dus langzamer in energie (suikers) omgezet. Tarwe bijvoorbeeld bevat overwegend korte koolhydraten, dus vaak veroorzaakt dit bloedsuikerschommelingen. Door dit soort lichaamsreactie voelt de betrokkene zich vaak geprikkeld en zwak, met geeuwhonger naar zoetigheid. Voortdurende grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken bij een mens onevenwichtigheid, wisselende stemmingen, lusteloosheid en vermoeidheid. Door de opname van speltvoeding en daardoor de opname van midden- en lange koolhydraatkettingen, wordt dus veel minder insuline geproduceerd (want bij bloedsuikerschommelingen is onze inwendige “insulinepomp” constant bezig om een balans in de bloedsuikerspiegel te creëren), en worden weer meer vetten verbrand zodat men gaat afvallen. Door het eten van speltproducten bent u sneller voldaan en het heeft een hogere voedingswaarde. Er is minder van het product zelf nodig en men houdt langer een verzadigd gevoel. Bovendien is de trek in “tussendoortjes” minder en de bloedsuikerschommelingen verminderen sterk.  

4. Diabetes  

Spelt garandeert een constante toevoer van energie aan het organisme, omdat bij de vertering van spelt de koolhydraat moleculen gelijkmatig en langzaam afgebouwd worden. Bij gewoon (tarwe-)meel resp. (tarwe-)bloem is dit heel anders: de zogenoemde “lege” calorieën worden meteen in het bloed opgenomen, veroorzaken een enorme stijging van de glucoseconcentratie en het lichaam reageert met een insulinestoot. De aanwezigheid van insuline heeft een verkeerd effect op de bloedsuikerspiegel en de navenante hormoonprocessen in ons lichaam. Kort na het eten van korte koolhydraatkettingen zakt de bloedsuikerspiegel weer, maar de insuline blijft verhoogd. Als men bedenkt dat, zolang er zich insuline in het bloed bevindt, het lichaam eenvoudigweg geen vet kán verbranden, dan kunt u zich voorstellen waarom tarwe met zijn korte koolhydraatkettingen in verband gebracht wordt met onder andere suikerziekte en overgewicht en de navenante ziekten, gevolgen en symptomen.  

Bovengenoemde uitleg is dus de reden, waarom eveneens bij diabetes het handig is, om op voeding met raszuivere spelt over te stappen en korte koolhydraatkettingen te mijden. De speltvezelstoffen, dus de aangesproken langzame koolhydraten, zorgen voor een langzamere instroom van glucose in het lichaam. Dit veroorzaakt niet meer de typische ups en downs van de bloedsuikerspiegel, dus deze blijft beter in balans. Diabetici moeten veel minder spuiten en merken vaak een grote besparing in de hoeveelheid insuline. Ook diabetes-patiënten die met tabletten behandeld worden, kunnen vaak door het eten van raszuivere speltproducten en de vermijding van korte koolhydraten stoppen met het innemen van tabletten. Patienten met diabetes-type-I moeten weten, dat het eten van raszuivere spelt tot de helft van hen insuline bespaard kan worden. Vaak moeten deze patienten opnieuw ingesteld moeten worden.  

5. Zenuwaandoeningen, burn-out symptomen en depressies  

Essentiële aminozuren (Fenylalanine en Tryptofan) kunnen niet aangemaakt worden door het lichaam en moeten dus via de voeding opgenomen worden. Fenylalanine is onder andere nodig voor de aanmaak van de neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline in de hersenen. Tryptofan kan slaapbevorderend, angstremmend en als antidepressivum werken. Ook heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling van de spieren. Aminozuren in het algemeen zijn verantwoordelijk voor de afbouw van cholesterol en belangrijk als bouwstoffen voor de celwanden en de zenuwen, ook het vitamine B complex zorgt voor een “vrolijk hart en gemoed” (citaat van ‘Hildegard van Bingen’).  

6. Schade door geneesmiddelen

Heel vaak worden door innemen van antibiotica ook delen van de darmflora beschadigd. Het eten van raszuivere speltproducten kan bijdragen om de spijsvertering resp. de darmflora weer te laten regenereren. Ook door andere geraffineerde producten (zoals bloem en suikers) wordt de darmflora vaak aangetast en beschadigd.  

7. Hart- en vaatziekten

Het voorkomen van hart- en vaatziekten heeft voor een deel te maken met voeding. Een onderzoek door de Harvard universiteit toont aan dat het eten van raszuivere spelt goed is tegen ziektes die het hart betreffen. Wanneer iemand hele granen consumeert in plaats van wit brood, is de kans dat men overlijdt aan een hartziekte met 29% verkleind, zo concluderen de onderzoekers. Omdat spelt veel hoogwaardige onverzadigde vetzuren bevat, zal het bijdragen aan een lager cholesterolgehalte en heeft het dus ook cholesterolverlagende eigenschappen. Daarmee verkleinen raszuivere speltproducten b.v. de kans op atherosclerose, het aankoeken van de bloedvatwanden met geoxideerde cholesterol. Daardoor wordt ook de kans op het krijgen van een hartinfarct of beroerte verkleind.  

8. Tarweallergie en eiwitten (gluten)

Omdat de eiwitten in spelt anders van structuur zijn dan de eiwitten (gluten) in tarwe en niet zo'n grote kruisreactiviteit met het immuunsysteem vertonen, is spelt vaak een goed alternatief voor mensen met een tarwe- intolerantie of -allergie. Raszuivere speltproducten kunnen heel eenvoudig en optimaal tarwe vervangen, omdat spelt de beste kook- en bakeigenschappen heeft. Mensen met coeliakie kunnen niet altijd alle speltproducten eten. Kijk voor meer informatie onder “Problematiek met tarwe- en glutenallergie”.  

 

9. Voedselallergieën/pseudo-allergieën  

Door spelt kunnen ook intoleranties en allergieën verminderen en/of verdwijnen. Dit verschijnsel heeft met het lager aantal antigenen te maken, die voedselallergieën kunnen opwekken. In vergelijking tot andere levensmiddelen veroorzaakt spelt geen allergieën, omdat spelt rhodanid of thiocyanad bezit, waarvan een antiallergene en ontstekingsremmende werking uitgaat. Rhodanid wordt vaak ook als een natuurlijk antibioticum tegen infecties gezien.

Bovendien zitten in spelt niet die schadelijke lectines, die andere graansoorten wel bevatten, voornamelijk tarwe. Deze lectines spelen een erg belangrijke rol in verband met het vrijkomen van histamine vanuit de mestcellen. Hoewel bij “echte” allergieën histamine uit het lichaam vrijkomt en zo ontstekingen en reacties optreden, wordt bij een pseudo-allergie histamine in de voeding opgenomen. Deze lectines zijn in diverse voedingsmiddelen aanwezig en hebben een agglutinerende (klonterende) uitwerking op het bloed. Bij een pseudo-allergie kan het lichaam dit voedingsmiddel niet goed verteren en het komt daardoor tot een langzamere afbraak van histamine in het lichaam. Lectine activeert de mestcellen, daardoor komt meer histamine vrij, volledig onafhankelijk van een allergeen. Zenuwweefsel en ook het darmvlies reageren erg gevoelig op de agglutinerende werking van deze lectines in voedsel. De lever en de darmen kunnen deze “toxische lectine proteïnen” niet goed omzetten, produceren giftige nevenproducten, de basis voor vele beschavingsziektes. Door het consequent gebruik van raszuivere speltproducten is het mogelijk om ook op chronische, allergische aandoeningen grip te krijgen. Het succes in genezing is zelfs 70-80%.  

10. Gewrichtsklachten/ Fibromyalgie/ Jicht- en Reumaklachten

De koolhydraten Glucosamineglycans (GAG’s) zijn lange koolhydraatketens uit de groep van de Oligosachariden en vormen een belangrijk bestanddeel van collageenrijke weefsels, zoals kraakbeen, tussenwervelschijven, luchtpijp, botten, bindweefsel, vaatwanden en gewrichtsvloeistof. Ze spelen een belangrijke rol bij de aanmaak en opbouw van kraakbeen wat belangrijk is voor soepele en veerkrachtige gewrichten. Klachten zoals bij fibromyalgie kunnen geheel verdwijnen, in iedere geval minder worden. Ook bij jicht- en reumaklachten worden grote positieve effecten bij patiënten waargenomen. De reinigende werking van raszuivere spelt helpt om afvalproducten uit het lichaam, dus ook uit de gewrichten, af te voeren. Pijnen en andere klachten worden daardoor minder of verdwijnen helemaal.  

11. Migraine  

Spelt is een uitstekende bron van vitamine B2 waarvan in diverse onderzoeken is aangetoond dat het migraineaanvallen met meer dan 50% kan verminderen. In sommige gevallen verdwijnen de klachten geheel als tarwe in de voeding vermeden en vervangen wordt door raszuivere spelt. Een goede aanvulling op speltvoeding is de ‘Bergvenkel-honing-kuur’. Deze kuur heeft een reinigende werking op het maag-/darmkanaal en wordt vaak als alternatieve behandelingsmethode bij patiënten met migraine geadviseerd.

12. Overgewicht  

Tarwekiemen bijvoorbeeld bevatten een eiwitsubstantie, tarwekiemlectine, dat het effect van insuline nabootst en zo insulineresistentie (het voorstadium van diabetes) en overgewicht kan veroorzaken. Spelt bevat deze specifieke lectine niet. Langzame koolhydraatkettingen in spelt, het daardoor uitblijven van sterke bloedsuikerschommelingen, plus de reinigende werking in het maag-/darmstelsel zorgen ervoor, dat u gewicht en overbodige vetten, maar ook afvalstoffen kwijt raakt. De kans op een niet gewenste gewichtstoename is klein. Op pagina ‘Spelt & Gezondheid - in het kort’ vindt u aanvullende informatie.

13. Kanker  

Spelt bevat vitamine B-17 oftewel amygdaline, dit is de meest controversiële vitamine van de laatste jaren omdat ze wordt toegepast bij alternatieve kanker therapieën. Er zijn diverse ervaringsverhalen bekend van succesvolle behandelingen met vitamine B-17. Meer over ‘Kanker en afweerzwakte’ vindt u in het gelijknamige boek naar de gezondheidsleer van Hildegard van Bingen.  

14. Neurodermitis  

Neurodermitis is een wijdverspreide huidziekte, waarbij voedingsmiddelenallergieën als mogelijke veroorzakers van de symptomen genoemd worden. Spelt heeft zich als basisdieet bij neurodermitis uitstekend bewezen. Een omschakeling van de voeding naar een zuivere speltkorrel, draagt meestal bij tot een duidelijke verbetering van de klachten, vooral bij extreme jeuk.  

 

 

15. Verminderd prestatievermogen  

Spelt is uitstekend in water oplosbaar. Daardoor kunnen de inhoudsstoffen (mineralen, vitaminen, spoorelementen en aminozuren) als vloeibaar voedsel zonder bezwarende bijwerkingen voor de spijsvertering snel in het lichaam opgenomen worden en daarmee aan het hele organisme toegevoegd worden. Eén van de redenen reden, waarom speltproducten makkelijker verteerbaar zijn en het darmstelsel rustiger blijft en bovendien gereinigd wordt. Alle lichaamscellen zijn optimaal onderhouden en in staat tot topprestaties. Vandaar dat spelt ook een voortreffelijke voeding biedt aan sporters.