Terug naar de vorige pagina

Spelt en Gezondheid in het kort

Veel mensen hebben problemen met de huidige tarwe. Tarwe vinden wij tegenwoordig bijna in alle producten: muesli, brood, beschuit, crackers, appeltaart, koekjes, pasta, pizza en vooral in kant-en-klaar-producten en pakjes voor saus en roux.

 

Symptomen, zoals een opgeblazen buik, stoelgangproblemen, een weer snel opkomend hongergevoel en schommeling in de bloedsuikerspiegel komen veel mensen bekend voor.

Met raszuivere spelt (dus in het zaaigoed niet gekruist met tarwe) kunnen deze symptomen minder worden en zelfs helemaal verdwijnen.

 

Vervolgens vindt u hier drie voordelen van raszuivere spelt tegenover het gewone tarwe:

1e voordeel:

Spelt bevat lange- en middellange koolhydraatkettingen. Koolhydraten worden in ons lichaam in suikers omgezet en zijn verantwoordelijk voor onze energie. Deze energie hebben wij nodig om goed te kunnen presteren.

Tarwe bevat voornamelijk korte koolhydraatkettingen. Dat veroorzaakt dus schommelingen in uw bloedsuikerspiegel. U zit heel snel vol - vaak te merken naar pastamaaltijden met pasta - en een uur later heeft u weer zin in iets zoets of hartigs. U zit voor de TV en heeft trek in chocolade of chips…

Een groot nadeel van deze schommelingen is, dat onze lichaamsinterne insuline-pomp constant aan de gang is om onze bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen resp. op pijl te houden. Vervolgens produceert uw lichaam insuline, waardoor wij geen vetten meer verbranden. Eén reden waarom men aankomt.

Het spreekt voor zich dat deze langdurige koolhydraatkettingen een heel groot voordeel hebben voor diabetes-patiënten. Doordat de bloedsuikerspiegel door raszuivere speltvoeding stabieler kan blijven, hoeven diabetici minder vaak te spuiten (vaak is de helft van de insuline voldoende) of hoeven geen tabletten meer ingenomen te worden.

2e voordeel:

Spelt kan helpen om het maag-darmkanaal  te reinigen. Spelt bevat andere soort eiwitten (= gluten) dan tarwe, wat o.a. bij het vervaardigen van brood heel goed te zien is.

Tarwe heeft de eigenschap, dat bepaalde eiwitten moeilijk te verteren zijn en in de darmen verklonteren. Dat ervaren veel mensen door een opgeblazen buikgevoel, verstopping en ook maagpijn. Doordat spelt andere gluten bevat, worden verklevingen in de darmen vaak snel verholpen. Dit leidt tot een normale stoelgang. Ook het gevoel van een opgeblazen buik is over. Spelt reinigt de darmen, zodat de voedingsstoffen weer goed kunnen worden opgenomen.

3e voordeel:

De opbouw van spelt verschilt van die van een tarwegraankorrel. Enerzijds bevat spelt alle essentiële aminozuren (“essentieel” betekent, dat wij deze stoffen via de voeding moeten opnemen, het  lichaam kan ze niet produceren), anderzijds bevat het veel vitaminen, mineralen en spoorelementen. Spelt heeft een hogere vitaminewaarde dan tarwe, vooral in de groep van de B vitaminen.

Deze bouwstoffen zijn heel belangrijk voor ons functioneren. Zonder de nodige vitaminen en mineralen etc. zijn wij vaak slap, moe en futloos.