Over Spelt

Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, en is van nature een Eko graan.
 
Spelt (triticum spelta) is dus, zoals men vaak leest niet een tarwesoort (triticum sativa), maar is een oeroud graantype wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan - tarwe - werd gekweekt en dat de laatste jaren in opmars is omdat het aantrekkelijker is dan tarwe wat onze gezondheid betreft.

Speltbrood is brood van de toekomst. Het graan is verwant aan tarwe en is voor meelbereiding bijzonder geschikt. Ecologisch gezien is dit wonderbaarlijke graan het ideale voedsel voor de mens. Spelt is een biologisch graan want het kan niet tegen kunstmest, chemische sproeistoffen. Dankzij de weerstand is dit graan niet gevoelig voor typische graanziekten. De kern van Spelt is omgeven door een stevige kaf, die vóór gebruik verwijderd moet worden. Deze beschermende laag behoedt het tegen luchtvervuiling, zure regen, zelfs in zeer grote mate tegen radioactiviteit. Het is een hoogwaardig voedsel en is lichter verteerbaar dan tarwe.

Spelt heeft een aantal specifieke kenmerken. De belangrijkste voedingsstoffen van spelt zitten – in tegenstelling met tarwe - tot in de kern van de korrel. Dat zorgt ervoor dat zelfs bij het malen van bloem (type 405) de voedingswaarde altijd groot blijft. Die eigenschap maakt spelt uniek in zijn soort. Spelt is gemakkelijk verteerbaar. Het is een bron van vitaminen zoals E, B, foliumzuur en mineralen als ijzer, magnesium en fosfor.
Spelt heeft een positieve invloed op het gemoed. Het graan bevat alle acht aminozuren die essentieel zijn in de productie van hormonen die op hun beurt dan weer zorgen voor een blij en opgewekt gevoel.

Spelt heeft een heilzame werking op tal van vlakken. Het is goed voor reuma, kanker, migraine, zenuwontstekingen, depressies, suikerziekte, zwaarlijvigheid, immuniteitsziekten en voor allerlei intoleranties zoals bijvoorbeeld tarwe. Genezing van Aandoening