Terug naar de vorige pagina

VRUCHTEN-NOTENBROOD met MEERGRANENVLOKKEN

Ingrediënten: 

  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 100 g gedroogde cranberries
  • 4 el rum of kirsch
  • 50 ml warm water
  • 250 g 6-granenvlokken (zonder tarwe)
  • 250 ml heet water
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 2 el speltmeel (type 1050)
  • 200 ml lauwwarm water
  • 400 g speltmeel (type 1050)
  • 1 ½ tl zeezout
  • 80 g sucanat (ongeraffineerde, gedroogde sap van de rietplant)
  • ½ zakje bio-vanillesuiker
  • 100 g hele cashewnoten en/of gehakte walnoten
  • 1 el speltmeel (type 1050)
  • 1 tl bloemenhoning


Bereiding:

Snijd de gedroogde vruchten klein en meng ze met de rum en het water en laat ze een nacht afgedekt staan. Overgiet de 6-granenvlokken met het hete water en laat ze ongeveer 20 minuten staan. Roer de zonnebloemolie erdoorheen. Meng het meel, zeezout, sucanat, gedroogde gist en de bio-vanillesuiker door elkaar. Vervolgens maak van de gedroogde vruchten, de vlokken en het meel-mengsel een soepel, kleverig deeg. Bedek de deegkom met een vochtige doek en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot dat het deeg dubbel zo groot is geworden. Verwarm de oven voor op 230°C. Vet een springform goed in. Meng de cashewnoten en/of walnoten met een eetlepel speltmeel en kneed de noten door de deeg. Druk het deeg plat in de springvorm. Bestrijk het deeg met water. Bedek de vorm met een vochtige theedoek en laat 25-35 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

 

Baktijd:

Zet de springform in de oven en bak het brood met boven- en onderwarmte 10 minuten op 230°C. Vervolgens zet de temperatuur lager op 180°C en bak het brood nog 40 minuten. Neem het vruchtenbrood uit de vorm, bak het nog 10 minuten, bestrijk het met de bloemenhoning en laat het brood ongeveer 5 minuten in de uitgeschakelde oven staan.

Laat het brood een nacht rusten en uitwasemen.