Terug naar de vorige pagina

HILDEGARD-KRUIDENBROOD

Ingrediënten: 

  • 400 g speltvolkorenmeel
  • 100 g speltmeel (type 630)
  • 4 g bertramwortelpoeder
  • 4 g venkelzaadjes
  • 2 g galgantwortelpoeder
  • 12 g steenzout met kruiden
  • ½ blokje (21 g) verse bio-gist (of 1 zakje gedroogd bio-gist)
  • ca. 380 ml lauwwarm water (max. 35°C)

 

Bereiding:

Voor het bereiden van het Hildegard-Kruidenbrood het speltvolkorenmeel, speltmeel (type 630), de twee kruidenpoeders en het steenzout in een kom afwegen en alles vermengen. De venkelzaadjes in een vijzel vermalen en aan het meelmengsel toevoegen. Verse gist in een kleine aparte kom verbrokkelen en iets van het lauwwarme water toevoegen. Roeren tot de gist opgelost is. Indien droge gist gebruikt wordt, hoeft de gist niet apart opgelost te worden. Droge gist wordt direct aan het meelkruidenmengsel toegevoegd.

Het lauwwarme water aan het meel-kruiden-mengsel toevoegen en vervolgens het gistpapje. Alles samen kneden tot een smeuïge deeg ontstaat. (Let op: niet te lang kneden, anders breken de speltgluten af en de deeg wil niet meer rijzen. Als referentie: met de kneedhaak van een handmixer ongeveer 1 minuut op de hoogste stand).

Brooddeeg ca. ½ uur laten rijzen in een ingevet broodblik of cakeblik en de oven voorverwarmen op 210°C (boven- en onderwarmte). Naar het rijsproces het broodblik in de oven schuiven en bakken.

 

Baktijd:

ca. 45 minuten bij 210°C