Over spelt

Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen die ver uitsteken boven die van andere voedingsmiddelen. Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, en is van nature een Eko graan.

Spelt (triticum spelta) is, zoals men vaak leest, geen tarwesoort (triticum sativa), maar is een oeroud graan wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan - tarwe - werd gekweekt. In Nederland is spelt de laatste jaren in opmars en veel mensen prefereren het boven de hedendaagse tarwerassen waar het de gezondheid betreft.

 

 Speltbrood is het brood van de toekomst. Het speltgraan en het tarwegraan hebben gemeenschappelijke voorouders. Spelt is met name voor het bereiden van deegwaren bijzonder geschikt. Ecologisch gezien is dit wonderbaarlijke graan het ideale voedsel voor de mens. Een raszuivere speltsoort is een biologisch graan want het kan slecht tegen kunstmest en chemische sproeistoffen. Dankzij de weerstand is dit graan niet gevoelig voor typische graanziekten. De kern van spelt is omgeven door een stevig kaf, dat  vóór gebruik verwijderd moet worden. Deze beschermende laag behoedt de korrel tegen invloeden van buiten af, zoals luchtvervuiling, zure regen en zelfs in hoge mate tegen radioactiviteit. Het is een hoogwaardig voedsel en is lichter verteerbaar dan tarwe.

 

Spelt heeft een aantal specifieke kenmerken. De belangrijkste voedingsstoffen van spelt zitten – in tegenstelling tot die van tarwe - tot in de kern van de korrel. Dat zorgt ervoor dat zelfs bij het malen van bloem (type 405) de voedingswaarde altijd groot blijft. Die eigenschap maakt spelt uniek in zijn soort. Spelt is gemakkelijk verteerbaar. Het is een bron van vitaminen zoals E, B, foliumzuur en van mineralen als ijzer, magnesium en fosfor. Spelt heeft een positieve invloed op het gemoed. Het graan bevat alle acht aminozuren, die essentieel zijn voor de productie van hormonen die op hun beurt dan weer zorgen voor een blij en opgewekt gevoel.

Spelt heeft een heilzame werking op tal van vlakken. Het heeft een positieve uitwerking als er sprake is van  reuma, kanker, migraine, zenuwontstekingen, depressies, suikerziekte, zwaarlijvigheid, immuniteitsziekten en allerlei intoleranties zoals bijvoorbeeld die voor tarwe.



Geschiedenis van Spelt

Hildegard von Bingen (1098 – 1178), een Duitse kloosterlinge en één van de belangrijkste vrouwen van de middeleeuwen, was een grote mystica en natuurkundige en kan zonder enige twijfel als één van de grootste vrouwelijke dokters van haar tijd worden gezien. Zij vond spelt het beste graan en noemde het “wonder...
Lees meer

Spelt in de loop der tijden

In de loop der tijden is spelt weinig onderhevig geweest aan menselijke ingrepen, in tegenstelling tot onze hedendaagse, gecultiveerde tarwe (Triticum aestivum). Gewone tarwe is vrij gevoelig voor ziekten en moest om allerlei productietechnische behoeften van de moderne mens worden aangepast. In de twintigste eeuw is spelt bijna geheel verdrongen d...
Lees meer

Het belang van herkomst en afwerking van Spelt

De herkomst van spelt en de afwerking van speltbloem/-meel in molens is van groot belang waar het uw presteren, gezondheid en genezing betreft. In Nederland (of België) kan gemalen speltmeel delen of sporen van tarwe bevatten. Voor mensen met een tarwevrij dieet kan dit als het niet opgemerkt wordt, op korte of lange termijn ernstige gev...
Lees meer

Problematiek van tarwe- en glutenallergie

Voor vrijwel alle broodsoorten in Nederland wordt tarwe gebruikt: voor witbrood, bruin brood, volkorenbrood en meergranenbrood en zelfs in veel gevallen voor roggebrood. Koekjes, gebaksoorten en pasta's zijn ook op tarwe gebaseerd. Tenslotte bevatten veel kant-en-klaar-producten of poeders voor sausjes meer of minder tarwe, bijvoorbeeld in de vorm ...
Lees meer

Spelt en Raszuiverheid in het kort

De ene spelt is de andere niet! Veel mensen denken dat de ene spelt gelijk is aan de andere. Dat is niet correct. Het verschil zit in het zaaigoed, dus dat zaadje, dat de boer op het veld gooit. Alles wat groeit en bloeit heeft een naam. Deze naam vertelt iets over het ras resp. de DNA van het product. Neem nu een appel. Iedereen, die wel eens b...
Lees meer